Investeringer for alle

Investeringer for alle

Investeringer er ikke lenger bare for børshaier, eller de få med doktorgrad i økonomi. Faktisk har flere og flere nordmenn oppdaget fordelene med å investere sparepengene sine, og mengden av småinvestorer på markedet, er stadig voksende. Har du lurt på om du skulle investere noe av oppsparingen din? Les med her, for å bli klokere på hvilke investeringsmuligheter du har.

Hvem kan investere?

Det korte svaret på det spørsmålet er, alle. Når det er sagt, så krever det selvfølgelig en stabil økonomi, hvor det er luft nok til at du kan investere. Alle investeringer er selvfølgelig forbundet med en viss grad av risiko. Men du kan faktisk oftest være med på å bestemme hvilken risiko du ønsker. Hvis du ønsker en lavere risiko, så skal du investere langsiktig, og spre investeringene ut på flere plattformer.

Når du har bestemt deg for at du vil investere sparepengene dine, så kan du selvfølgelig velge å gjøre dette i samarbeid med banken din. Men du kan også, som så mange andre, gjøre det på egenhånd. Du sparer selvfølgelig penger, hvis du gjør det på egenhånd. I dag kan du forholdsvis lett, foreta de fleste investeringer online, via en datamaskin eller en telefon. Du kan finne all den informasjonen som du har bruk for online, og det finnes samtidig utrolig mange digitale hjelpemidler, som du kan bruke for å lykkes med investeringene dine.

Hva skal jeg investere i?

Først og fremst skal du overveie hva du synes er interessant, og hva du har troen på i fremtiden. Det er alltid smart at du investerer i noe som du vet litt om, eller som du har lyst til å vite mye mer om i fremtiden. Du skal også tenke på hvilket temperament du har, om du liker når det er svingninger og risiko, eller om du bare ønsker en langsiktig investering som styrer seg selv. Mange nordmenn velger å starte med en investering i aksjer, eller i et fond. Hvis du er helt ny på aksjemarkedet, så anbefales det at du benytter deg av en online handelsplattform for aksjer. Det er en god ide at du velger en online handelsplattform, som har utviklet en velfungerende app. En app har du tilgang til via telefonen, og du kan derfor hele tiden følge med på investeringene dine. Finn den beste aksjeappen her. Du kan også oppbygge et sosialt nettverk til andre investorer, hvor du kan bli enda klokere på dine neste investeringer.

Fordelen ved å investere i aksjer, er at det er et velkjent marked, som du på kort tid kan sette deg inn i. Du kan også investere i firma, eller teknologier, som du har troen på i fremtiden, eller ut fra dine egne verdier.

Alternative investeringer

Aksjer et er godt sted å starte, hvis du ennå ikke har erfaring med investeringer. Hvis du synes investeringer er spennende, så kan du kikke videre på andre muligheter. En omdiskutert investeringsmulighet de seneste årene, er investeringer i kryptovaluta, hvor den mest alminnelig er Bitcoin. Bitcoin har vært forbundet med store svingninger i verdien, og er uavhengig av banker og pengeinstitutter. Det er derfor noe man både kan tjene store summer på, og samtidig risikerer å tape på. Du skal derfor lese deg opp på hva Bitcoin er, eller snakke med investorer som har erfaring med det, før du kaster store summer etter Bitcoin. Men hvem vet, kanskje du er den neste Bitcoin milliardær?

Det er også andre alternative investeringsmuligheter, som for eksempel crowdlending. Men de fleste starter ut på aksjemarkedet, eller med en investering i fond.

Husk alltid å lage en realistisk investeringsplan, før du kaster deg med på investeringsbølgen. Det er alltid en god ide at du definerer for deg selv, hva du ønsker med investeringene, og hva som er det langsiktige mål.