Kom i gang med smart sparing

Det er mange som synes det er vanskelig å komme i gang med sparing, og det er faktisk ikke så rart. Her skal vi se litt nærmere på sparing og avsløre hvordan du kan komme i gang med å spare på en smart måte.

Hvorfor er vi så dårlige på å spare?

Det er ikke så rart at vi er dårlige på å spare, og synes det er vanskelig å komme i gang. Det vanskeligste for mange, er å kunne argumentere overfor seg selv om hvorfor man ikke skal bruke sparepengene når det dukker opp noe man har lyst til å kjøpe eller et godt tilbud på reise eller lignende.

Svaret ligger faktisk i menneskets evolusjon. Fra evolusjonens side så ligger det nemlig ikke så nære oss dette med å tenke langsiktig, og det blir mang nødt til når det er snakk om sparing. Det leder jo blant annet tankene hen til andre langsiktige mål som vi synes er vanskelige å jobbe mot eller overskue, som for eksempel trening for å oppnå en bestemt form eller vekt eller endring av kosthold. Det er utrolig vanskelig for oss å tenke i langsiktig belønning, rett og slett fordi vi i stor grad er programmert til å ta stilling til hva som gir belønning akkurat her og nå.

Det er selvfølgelig noen mennesker som er bedre til å tenke langsiktig i forbindelse med sparing enn andre. Og det er noe alle kan lære. Heldigvis er mennesker intelligente vesener som, med litt jobb, kan bryte ut av dårlige vaner og lage nye over tid. Det gjelder også sparing.

Hvor kan jeg spare penger?

Når du har gjort opp med deg selv hvorfor det er viktig å spare, og fokusert på et langsiktig mål, så er det bare om å gjøre å komme i gang med selve sparingen. Et langsiktig mål kan for eksempel være at man vil ha en buffer man kan lene seg på i vanskelige tider eller til uforutsette utgifter, så en ødelagt hvitevare eller en stor regning ikke velter hele månedsbudsjettet.

Det er lurt å finne ut av hvor du kan spare penger. Det kan du finne ut ved å skaffe deg et absolutt overblikk over hva du egentlig bruker penger på. Et annet interessant aspekt ved den menneskelige psyke, er nemlig at vi også er veldig gode til å argumenter for at ting som gir belønning her og nå, ikke teller i det store regnskapet. Problemet er bare at de teller med, når regnskapet skal gjøres opp. Dette kan være ting som en kaffe på vei til jobb eller en ekstra øl på byen. Når du får overblikk over hvor mye penger dette egentlig utgjør, så er det her du skal prøve å spare i tillegg til å kutte andre utgifter.

Invester sparepengene dine

Hvis du vil spare på en smart måte, kan det lønne seg å investere sparepengene dine. Det kan du for eksempel gjøre med en ETF eller et aksjefond, og sørge for å gi sparepengene dine muligheten for å vokse over tid. Du kommer langt med å sjekke ut aksjetips for nybegynnere, så du kan lære deg grunnprinsippene omkring investering og komme i gang allerede i dag.